Selecta Energy - z ekstraktem guarany Zobacz większe

Yerba Mate Argentyńska AMANDA ELABORADA.

Nowy produkt

YERBA MATE ARGENTYŃSKA AMANDA ELABORADA.

Więcej szczegółów

3 Przedmioty

Ostatnie egzemplarze!

zł 24.90 brutto

Więcej informacji

Oferujemy Państwu najwyższej jakości towar. Nasze produkty są pierwszej jakości i zawsze z odpowiednio długim terminem ważności. Zdjęcia są autentyczne, przedstawiają produkt jaki Państwo otrzymają.

NAZWA:

YERBA MATE AMANDA ELABORADA

Klasyczny smak Yerby z Argentyny. Drobno cięte listki i patyczki. Ta Yerba Mate charakteryzuje się łagodnym smakiem i ma delikatny aromat. Doskonała dla osób dopiero zaczynających przygode z Yerbą. Idealna do picia na co dzień. Argentyńska Mate z polskiej fabryki załozonej przez polskiego Emigranta Jana Szychowskiego na prowincji misiones. Założona na początku XX wieku przez rodzinę Szychowskich La Cauchera jest dziś desygnatem klasycznej, tradycyjnej i jakościowo najlepszej yerba mate.

kraj pochodzenia Argentyna.

yerba mate 100%

WAGA:

500g.

Właściwości mate:

  • Hamuje apetyt, a dokładniej łagodzi łaknienie, blokując odpowiednie receptory w mózgu. Indianie potrafili obejść się bez jedzenia przez wiele dni, pijąc i żując tylko mate...

  • Zawiera wiele witamin: A, C, E, B1,B2, karoten, ryboflawinę, kwas nikotynowy, pantotenian wapnia, magnez, żelazo, potas, sód, krzem, fosforany, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę inozytol i witaminę H. Naukowcy stwierdzili, że mate zawiera wszystkie niezbędne do podtrzymania życia witaminy.

  • Zawiera mateinę, która działa pobudzająco, tak jak kofeina i tanina, lecz nie powoduje wzrostu ciśnienia i bezsenności.

  • Napar mate znakomicie działa na organizm człowieka. Poprawia koncentrację, wyostrza zmysły, zwiększa odporność na stres i polepsza nastrój.

  • Uznawana jest za środek przeciwreumatyczny.

  • Jest moczopędna, dzięki czemu usuwa toksyny z organizmu.

  • Wspomaga przemianę materii i wydalanie. Prowadzi do spalania większej ilości kalorii.

  • Zawiera ksantynę, która rozluźnia mięśnie i rozszerza oskrzela, dzięki czemu wspomaga leczenie astmy.

  • Stymuluje centralny układ nerwowy, nie powodując uzależnienia.

  • Obniża ciśnienie krwi.

  • Nie ma negatywnego wpływu na sen.

  • Nie jest jednak wskazana dla ludzi z chorobą wrzodową.

Parzenia w kalebase: napełnić 1/3 kalebase liśćmi mate, przewróć do góry nogami i parę razy potrząsnąć. Ma to na celu odpowiednie ułożenie liści. Kalebase należy trzymać pod kątem, by fusy mogły zgromadzić się na dole na ukos. Następnie dodać letniej wody o temperaturze 75 stopni Celsjusza (około 8 minut od momentu zagotowania się wody), tak aby zalała dno. Pozwolić, aby fusy nasiąkły, a potem włożyć głęboko metalową słomkę zwaną bombillą, wessać pierwsze gorzkie fusy i wypluć je. Następnie napełnić kalebase wodą do pełna, zaczekać około 5 minut i pić! Krótszy czas parzenia powoduje, że mate jest mocniejsza i bardziej pobudzająca oraz ma lżejszy smak. Napar można uzupełniać parokrotnie. Pierwsze parzenie jest najmniej smaczne, dlatego pije je przeważnie gospodarz, gdyż nie wypada podawać go gościom.
Mate można zalać również zimną, wręcz lodowatą wodą, ale dopiero za drugim razem. Polecamy na ciepłe dni!
Według zwyczaju Gaucho kalebase jest przekazywana gościom i za każdym razem zalewana wodą do pełna (jeden napar dla jednej osoby). Bombilla nie może być używana do mieszania. Oprócz tradycyjnego zaparzenia w kalebase można zaparzać mate kilkakrotnie w sposób europejski, kubek z zaparzaczem.
Produkt przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, szczelnie zapakowane.

Jeśli mają państwo jeszcze jakieś pytania chętnie służę pomocą oraz zapraszam na mój blog poświęcony herbacie, kawie oraz przyprawom.

Produkt przechowywać w szczelnym opakowaniu w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

www.galeriaherbaty.blogspot.com

Dziękuje serdecznie za odwiedziny oraz zapraszam ponownie.

Rosienke Marcin

Galeria Herbaty