Yerba Mate LA POTENTE Organiczna BIO z Catuabą Zobacz większe

Yerba Mate LA POTENTE Organiczna BIO z Catuabą

Nowy produkt

YERBA MATE LA POTENTE

Więcej szczegółów

1 Przedmiot

Ostatnie egzemplarze!

zł 25.90 brutto

Więcej informacji

Oferujemy Państwu najwyższej jakości towar. Nasze produkty są pierwszej jakości i zawsze z odpowiednio długim terminem ważności. Zdjęcia są autentyczne, przedstawiają produkt jaki Państwo otrzymają.

NAZWA:

Yerba Mate LA POTENTE Organiczna BIO z Catuabą

La Potente jest przez nas sprowadzane bezpośrednio z plantacji w Paragwaju. Dzięki temu mamy odpowiednio długi termin ważności oraz wszystkie niezbędne świadectwa i certyfikaty i choć czasem szeroka rzeka Parana jest zbyt niska by statki mogły po niej żeglować i byśmy dostawali ją na czas i tak zawsze cieszymy się z jej dostaw. Jako produkt BIO to sympatyczna yerba mate posiada 3 ważne , certyfikaty BIO - AgroBIoTEST, OKO GARANTIE I USDA świadczące, że jest ona uprawiana i pakowana w pełni organiczny sposób. Ma fajny delikatny ziołowy posmak i delikatny aromat catuaby. Sama catuaba wykorzystywana była przez plemiona Guarani jako afrodyzjak. W smaku reprezentuję wszystko co najlepsze w paragwajskich yerba mate: moc, zdecydowany ziołowy smak, nieprzeciętny aromat oraz egzotyczną nutę, którą gwarantuję catuaba, która oprócz właściwości afrodyzjakalnych stymuluje również centralny układ nerwowy. Naturalnie ta yerba mate jest dobra do sporządzania z niej terere. Plantacja Rio Itambey wspiera rekonstrukcję Atlantyckich Lasów Deszczowych- kupując tę yerba mate wspierasz ten proces.

Paragwajska yerba mate (85%) z dodatkiem catuaby (15%). Catuaba jest rośliną tradycyjnie używaną przez Guarani jako stymulant centralnego układu nerwowego z afrodyzjakalnymi właściwościami.

WAGA:

500g.

Właściwości mate:

  • Hamuje apetyt, a dokładniej łagodzi łaknienie, blokując odpowiednie receptory w mózgu. Indianie potrafili obejść się bez jedzenia przez wiele dni, pijąc i żując tylko mate...

  • Zawiera wiele witamin: A, C, E, B1,B2, karoten, ryboflawinę, kwas nikotynowy, pantotenian wapnia, magnez, żelazo, potas, sód, krzem, fosforany, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę inozytol i witaminę H. Naukowcy stwierdzili, że mate zawiera wszystkie niezbędne do podtrzymania życia witaminy.

  • Zawiera mateinę, która działa pobudzająco, tak jak kofeina i tanina, lecz nie powoduje wzrostu ciśnienia i bezsenności.

  • Napar mate znakomicie działa na organizm człowieka. Poprawia koncentrację, wyostrza zmysły, zwiększa odporność na stres i polepsza nastrój.

  • Uznawana jest za środek przeciwreumatyczny.

  • Jest moczopędna, dzięki czemu usuwa toksyny z organizmu.

  • Wspomaga przemianę materii i wydalanie. Prowadzi do spalania większej ilości kalorii.

  • Zawiera ksantynę, która rozluźnia mięśnie i rozszerza oskrzela, dzięki czemu wspomaga leczenie astmy.

  • Stymuluje centralny układ nerwowy, nie powodując uzależnienia.

  • Obniża ciśnienie krwi.

  • Nie ma negatywnego wpływu na sen.

  • Nie jest jednak wskazana dla ludzi z chorobą wrzodową.

Parzenia w kalebase: napełnić 1/3 kalebase liśćmi mate, przewróć do góry nogami i parę razy potrząsnąć. Ma to na celu odpowiednie ułożenie liści. Kalebase należy trzymać pod kątem, by fusy mogły zgromadzić się na dole na ukos. Następnie dodać letniej wody o temperaturze 75 stopni Celsjusza (około 8 minut od momentu zagotowania się wody), tak aby zalała dno. Pozwolić, aby fusy nasiąkły, a potem włożyć głęboko metalową słomkę zwaną bombillą, wessać pierwsze gorzkie fusy i wypluć je. Następnie napełnić kalebase wodą do pełna, zaczekać około 5 minut i pić! Krótszy czas parzenia powoduje, że mate jest mocniejsza i bardziej pobudzająca oraz ma lżejszy smak. Napar można uzupełniać parokrotnie. Pierwsze parzenie jest najmniej smaczne, dlatego pije je przeważnie gospodarz, gdyż nie wypada podawać go gościom.
Mate można zalać również zimną, wręcz lodowatą wodą, ale dopiero za drugim razem. Polecamy na ciepłe dni!
Według zwyczaju Gaucho kalebase jest przekazywana gościom i za każdym razem zalewana wodą do pełna (jeden napar dla jednej osoby). Bombilla nie może być używana do mieszania. Oprócz tradycyjnego zaparzenia w kalebase można zaparzać mate kilkakrotnie w sposób europejski, kubek z zaparzaczem.
Produkt przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, szczelnie zapakowane.

Jeśli mają państwo jeszcze jakieś pytania chętnie służę pomocą oraz zapraszam na mój blog poświęcony herbacie, kawie oraz przyprawom.

Produkt przechowywać w szczelnym opakowaniu w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

www.galeriaherbaty.blogspot.com

Dziękuje serdecznie za odwiedziny oraz zapraszam ponownie.

Rosienke Marcin

Galeria Herbaty