Selecta Energy - z ekstraktem guarany Zobacz większe

Pipore Traditional Yerba Mate 500g.

Nowy produkt

Pipore Traditional Yerba Mate 500g.

Więcej szczegółów

2 Przedmioty

Ostatnie egzemplarze!

zł 26.90 brutto

Więcej informacji

Witam serdecznie w mojej herbaciarni Galeria Herbaty.

Oferujemy Państwu najwyższej jakości towar. Nasze produkty są pierwszej jakości i zawsze z odpowiednio długim terminem ważności. Zdjęcia są autentyczne, przedstawiają produkt jaki Państwo otrzymają.

Pipore Traditional Yerba Mate

Do produkcji tej wyjątkowej yerba mate wykorzystywane są gałązki i liście z dziko rosnących roślin jednorocznych. Pierwsza plantacja powstała w 1933 roku, założona została przez Szwajcarów. Jest to najbardziej lubiana yerba mate w Argentynie oraz na Bliskim Wschodzie. Również u nas cieszy się wyjątkową popularnością.

Opakowanie: 0,5kg.

Właściwości zdrowotne MATE

„Zielone złoto Indian” uzyskuje się z liści wiecznie zielonego krzewu zwanego ostrokrzewem paragwajskim. Jest to roślina o wysokości około 6 metrów, która ma twarde lśniące liście o ostrych, ząbkowanych krawędziach i małe czerwone owoce. Kwitnie w okresie pomiędzy październikiem a grudniem.

Zbiór polega na ścięciu wyrośniętych gałęzi i suszeniu ich nad ogniem w taki sposób, aby suszone liście zachowały swój zielony kolor. Następnie liście rozdrabnia się na małe cząsteczki.

Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje mate: zieloną i prażoną oraz ich aromatyzowane odmiany.

Jako pierwsi z cudownych właściwości naparu korzystali Indianie Guarani, którzy zadziwiali swoim doskonałym zdrowiem i odpornością na choroby.

W Ameryce Południowej lokalna ludność zaparza mate w oryginalnych tykwach znanych jako kalebase, mateo lub guampa i pije przez słomkę zwaną bombilla. Jest to napój narodowy, więc każde ważne spotkanie przy stole rozpoczyna się od wypicia mate podawanej sobie z rąk do rąk. Istnieją tradycyjne zasady picia tego napoju, których złamanie grozi obrazą zgromadzonych. Ale o tym innym razem.

Mate pije się na rożne sposoby: na gorąco lub na zimno (terere), z cukrem lub bez, z dodatkiem mleka, cytryny, a nawet rumu albo ginu lub soku brzoskwiniowego czy pomarańczowego.

Właściwości mate:

  • Hamuje apetyt, a dokładniej łagodzi łaknienie, blokując odpowiednie receptory w mózgu. Indianie potrafili obejść się bez jedzenia przez wiele dni, pijąc i żując tylko mate...
  • Zawiera wiele witamin: A, C, E, B1,B2, karoten, ryboflawinę, kwas nikotynowy, pantotenian wapnia, magnez, żelazo, potas, sód, krzem, fosforany, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę inozytol i witaminę H. Naukowcy stwierdzili, że mate zawiera wszystkie niezbędne do podtrzymania życia witaminy.
  • Zawiera mateinę, która działa pobudzająco, tak jak kofeina i tanina, lecz nie powoduje wzrostu ciśnienia i bezsenności.
  • Napar mate znakomicie działa na organizm człowieka. Poprawia koncentrację, wyostrza zmysły, zwiększa odporność na stres i polepsza nastrój.
  • Uznawana jest za środek przeciwreumatyczny.
  • Jest moczopędna, dzięki czemu usuwa toksyny z organizmu.
  • Wspomaga przemianę materii i wydalanie. Prowadzi do spalania większej ilości kalorii.
  • Zawiera ksantynę, która rozluźnia mięśnie i rozszerza oskrzela, dzięki czemu wspomaga leczenie astmy.
  • Stymuluje centralny układ nerwowy, nie powodując uzależnienia.
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Nie ma negatywnego wpływu na sen.
  • Nie jest jednak wskazana dla ludzi z chorobą wrzodową.

Parenia w kalebase: napełnić 1/3 kalebase liśćmi mate, przewróć do góry nogami i parę razy potrząsnąć. Ma to na celu odpowiednie ułożenie liści. Kalebase należy trzymać pod kątem, by fusy mogły zgromadzić się na dole na ukos. Następnie dodać letniej wody o temperaturze 75 stopni Celsjusza (około 8 minut od momentu zagotowania się wody), tak aby zalała dno. Pozwolić, aby fusy nasiąkły, a potem włożyć głęboko metalową słomkę zwaną bombillą, wessać pierwsze gorzkie fusy i wypluć je. Następnie napełnić kalebase wodą do pełna, zaczekać około 5 minut i pić! Krótszy czas parzenia powoduje, że mate jest mocniejsza i bardziej pobudzająca oraz ma lżejszy smak. Napar można uzupełniać parokrotnie. Pierwsze parzenie jest najmniej smaczne, dlatego pije je przeważnie gospodarz, gdyż nie wypada podawać go gościom.

Mate można zalać również zimną, wręcz lodowatą wodą, ale dopiero za drugim razem. Polecamy na ciepłe dni!

Według zwyczaju Gaucho kalebase jest przekazywana gościom i za każdym razem zalewana wodą do pełna (jeden napar dla jednej osoby). Bombilla nie może być używana do mieszania. Oprócz tradycyjnego zaparzenia w kalebase można zaparzać mate kilkakrotnie w sposób europejski, kubek z zaparzaczem. Produkt przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, szczelnie zapakowane.

Jeśli mają państwo jeszcze jakieś pytania chętnie służę pomocą oraz zapraszam na mój blog poświęcony herbacie, kawie oraz przyprawom.

www.galeriaherbaty.blogspot.com

Dziękuje serdecznie za odwiedziny oraz zapraszam ponownie.

Rosienke Marcin

Galeria Herbaty

30 innych produktów w tej samej kategorii: